Smagsløgene var på tur til Berlin for at spise

Hjemmelavet eddike fra bunden

Eddike på frugt, bær eller skræl!

Man kan lave eddike på flere måder. Men fælles for alle er, at frugt/bær gæres så sukkeret omdannes til alkohol og derefter bliver det til eddike. For at kunne omdanne frugt/bær til eddike, skal der ilt til, derfor skal glasset ikke have låg på, men et stykke stof eller kaffefilter og et elastik. Så kan der komme luft til og man kan holde fluer og andet uønsket ude. Lidt arbejde, vente vente og du har din egen eddike. Jeg har efterhånden eksperimenteret med forskellige måder, at lave eddike på. Den måde jeg er kommet frem til, som jeg synes fungerer, får du selvfølgelig opskriften på. Men jeg vil også fortælle om nogle andre måder at lave eddike på.

Eddikefremstilling

1. Man kan lave sin egen vineddike af rødvin eller hvidvin, i en eddikekrukke eller et stort glas kommer man lidt upasteuriseret eddike, så tilsætter man en sjat vin og en eddikemoder. Hver gang man har en sjat rødvin så hældes den i glasset. Når vinen er blevet til eddike hældes den på flasker, lukkes til og nu må den gerne stå og lagre lidt. ( Se rødvinseddike på billede 1, bagerste glas til venstre med tappehane)

2. Man kan lave en “snydeeddike” ved at komme sukker, eddike og bær/frugt i et skoldet glas. Dæk til og lad det trække ved stuetemperatur i 4 uger. Si og hæld eddiken på flasker. Det er nemt og man får faktisk en rigtig god frugteddike.

3. Denne version kan være svær at styre, da frugten skal være under vand for ikke at mugne. Sådan her kan man lave en eddike fra grunden med bær eller frugt. Man tager f.eks. æbler som er skåret i mindre stykker. Kommer æblerne i et glas og moser dem godt, tilsæt ca. ½ dl sukker pr. liter vand. (sukker  kan undværes) Tilsæt vand så æblerne er dækket og hold æblerne under væsken. Dæk med et klæde eller kaffefilter og sæt glasset et lunt og mørkt sted i 4 uger. Nu vil de naturlige gærceller gå igang og en gæring vil begynde. Efter de 4 uger sier du æblerne fra, væsken hældes i et glas som du igen dækker til og nu skal den så gære videre til væsken er blevet fin klar og dufter af eddike. Nu kan den sies fint og kommes på flasker.

4. Her er så den metode, jeg har eksperimenteret mig frem til og som fungerer bedst for mig. Det der er smart, er at du kan bruge både frugt, bær og skræl. F.eks. skræl fra æbler, pærer og ikke mindst fra ananas, som jeg synes bliver rigtig god. Foruden skræl skal du bruge, sukker, upasteuriseret eddike, destilleret eller filtreret vand, samt en eddikemoder. Hvor meget sukker varierer alt efter hvilken frugt/ bær der bruges.

 

Ingredienser:

½ l – frugt, bær, skræl

0,75 dl –  sukker

½ l – destilleret eller filtreret vand

0,75 dl – upasteuriseret eddike

1 – eddikemoder

Fremgangsmåde:

 1. Skær evt. den rentgjorde frugt i mindre stykker.
 2. Kom sukker, vand og den valgte frugt, bær eller skræl i en blender.
 3. Blend alt til det er helt fint. (tager ca 10 min.)
 4. Nu skal du si væsken to gange, først igennem en grov si og så igennem en fin si.
 5. Hæld eddiken i et skoldet glas og hæld den siede væske i.
 6. Kom en eddikemoder i.
 7. Put et stykke klæde eller kaffefilter på og sæt elastik omkring glasset. (se 1 billede)
 8. Sæt glasset et mørkt og lunt sted.
 9. Her skal det stå i mindst 8 uger.
 10. Tjek indimellem om det gærer og hvordan det dufter.
 11. Når det ikke bobler mere, væsken er blevet fint klar og dufter af eddike, så smag på den. (måske den skal stå længere.)
 12. Hvis den er nok så filtrer den og hæld din eddike på flasker. (gem din eddikemoder til en ny omgang)
 13. Du kan nu vælge at sætte den på køl eller i et skab. (hvis den ikke opvarmes vil den danne en ny eddikemoder.)

 

Tips!

 1. Prøv at lave eddike med granatæble, det er rigtig godt, eller ananaseddike af skrællen og det midterste af ananassen.
 2. Du behøver ikke en eddikemoder, men så tager det noget længere tid.
 3. Jeg gør det ikke, men du kan pasteurisere eddiken ved at opvarme den.
 4. Hvis du ikke har en eddikemoder, kan du være heldig at få en fra en købt upasteuriseret æblecidereddike.
 5. Kog eventuelt saften ind, så får du en kraftigere eddike.
 6. Du kan købe en eddikekrukke.

 

eddike

eddike

eddike

eddike

eddike

eddike

eddike

eddike

eddike

eddike

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smagsløgene var på tur til Berlin for at spise